pondělí 14. října 2013

Vernisáž "Bílo" Lucie Fryčové a Šimona Grimmicha




Minimalistické dílo Lucie Fryčové (studentka Akademie výtvarných umění) je silným kontrastem k barevně hýřícímu podzimu. Je to prosté slovo a pak už "jen" bílo. Těžko si představit přesnější a citlivější přístup k danému textu...
Lucie oslovila ke spolupráci studenta teologie a religionistiky Šimona Grimmicha. Ten napsal dvanáct básní volně inspirovaných jeho několika oblíbenými mysliteli a filosofy jako je Martin Buber nebo Antoine de Saint Exupéry. Jeho básně - texty jsou osobní a intimním pohledem do krajiny, vztahu k Bohu i k druhému člověku, k dívce nebo ženě. 

Lucie se rozhodla texty přepsat na dlouhé archy bílého průsvitného papíru, takže jednotlivé básně mírně prosvítají a vrství se... Archy visí od stropu kapličky až na zem a jsou pomyslným závojem, mlhou, bílým mrakem, vrstvami básníkova vědomí. Když si je chcete přečíst, musíte vstoupit dovnitř a nahlížet směrem od oltáře. Autorka tento moment zvýraznila možností usednout na samotný oltář - na bílý polštářek. 

Celá instalace je interaktivní a smyslová. Chcete-li si přečíst všechny básně, musíte nakonec vstát a začít se mezi tenké papíry nořit celým tělem. Vše je křehké, postupujete opatrně, jako byste sahali na motýlí křídla. A jak postupujete k další a další básni, blížíte se k východu až nakonec vyjdete ven a vidíte už jen krajinu nebo druhého člověka, který vás doprovází.

Ačkoliv jednotlivá písmena všech básní působí jako tištěná, autorka je všechny přepsala ručně. I v tomto ohledu se dotkla pradávné mnišské praxe, kdy se bible a jiné důležité texty psaly celé dny, týdny a roky jen obyčejným perem. Tento drobný detail dodává celému textu váhu... není jednoduše "reprodukovatelný". Je jedinečný, je zranitelný, je dočasný. Každé slovo se kreslí několik minut, každé dostalo čas promluvit, ukázat se,   zjevit se... 

Vernisáž hudebně provázela Žaneta Vítová, absolventka Pražské konzervatoře v oboru kra na akordeon a hry na klavír, která nyní studuje na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.


    











3 komentáře:

  1. to je tak pěkné, až z toho mrazí

    OdpovědětVymazat
  2. bohužel jsme (opět) nedorazili, byli jsme na výletě s kolama v jeseníku. taky bylo hezky.

    OdpovědětVymazat